Systém spätnej väzby

Endokrinný systém človeka sa skladá z niekoľkých systémov, ktoré fungujú cez systém spätnej väzby, kde niekoľko veľmi dôležitých z nich funguje cez hypotalamus a hypofýzu.

Hypotalamus-hypofýza-štítna žľaza

Endokrinný systém zodpovedný za reguláciu metabolizmu. Hypotalamus sníma hladiny hormónov štítnej žľazy T3 a T4 a reaguje na ne uvoľnením tyreotropín stimulujúcim hormónom TRH, čím stimuluje hypofýzu k produkcii tyreotropného hormónu TSH a ten pôsobí na štítnu žľazu aby produkovala hormóny štítnej žľazy T3 a T4, kým sa hladiny vrátia do normálu.

Hypotalamus-hypofýza-gonády

Endokrinný systém zodpovedný za reguláciu pohlavných žliaz. Tento systém sa podieľa na regulácii radov systémov tela ako reprodukčné systémy, riadení vývoja, imunitného systému, procesu starnutia.

Na hladinu pohlavných hormónov v krvi reaguje hypotalamus vylučovaním Gonádotropín stimulujúceho hormónu GnRH a tým vplýva na hypofýzu aby vylučovala luteinizačný hormón LH a folikulostimulačný hormón FSH, tie následne stimulujú pohlavné žľazy k produkcii estrogénu a testosterónu.

Hypotalamus-hypofýza-nadobličky

Endokrinný systém, ktorý zodpovedá za reakciu na stresové podnety, kde reguluje mnohé procesy v tele, vrátanie trávenia, imunitného systému, na nálady, emócie, sexualitu, ukladanie a výdaj energie. Je to spoločný mechanizmus mechanizmu žliaz s vnútorným vylučovaním a stredným mozgom, kde sprostredkujú všeobecný adaptačný syndróm. Je to tak základná reakcia, že podobné systémy nájdeme aj u mononukleárnych organizmov.

Funguje tak, že v reakcii na nejaký stresový podnet vydá stredný mozog podnet hypotalamu a ten následne vylúči kortikotropín stimulujúci hormón CRH, ktorým dá podnet hypofýze aby vylúčila kortikotropín ACTH, ktorý pôsobí na kôru nadobličiek a tie produkujú glukokortikosteroidy, u ľudí najmä hormón kortizol a ten už riadi kaskádu ďalších dejov prípravy organizmu pre stresový podnet.

Renín-angiotenzín-aldosterón

Endokrinný systém, ktorý zodpovedá za reguláciu krvného tlaku a rovnováhu tekutín.

Keď sa prietok krvi v obličkách zníži, obličky začnú produkovať do krvi renín. Ten následne vykoná konverziu angiotenzínu, uvoľneného z pečene, na angiotenzín I. a ten sa následne prevedie na angiotenzín II. pomocou enzýmu. Angiotenzín II. je silný vazokonstriktor, teda sťahuje cievy a tým zvyšuje krvný tlak. Taktiež stimuluje vylučovanie hormónu aldosterón z kôry nadobličiek. Aldosterón spôsobí tak, že kanáliky obličiek zvýšia resorbciu sodíka s čím sa zvýši aj príjem, reabsorbcia vody do krvi, teda sa zvýši aj objem extracelulárnej tekutiny v tele, čo tiež zvyšuje krvný tlak.

Pokiaľ je tento systém abnormálne aktívny tak krvný tlak bude príliš vysoký, na toto sa orientuje veľa liekov, kde prerušia mnoho krokov v tomto systéme a krvný tlak znížia.

Leptín vs. Inzulín

Energetická homeostáza je regulovaná pomocou chemických a nervových signálov, ktoré upravujú množstvo energetických tokov, kde regulujú príjem kalórií prostredníctvom signalizácie mozgu pocitom hladu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *