Štítna žľaza

Thyroid glandJe to žľaza s dvomi lalokmi umiestnená v krku. Váži 10-20 g, ale môže sa aj zväčšiť pri rôznych poruchách, každá je široká približne 3 cm, 5 cm dlhá a 2 cm hrubá. Reguluje intenzitu metabolizmu a ovplyvňuje aktivitu mnohých iných systémov v tele, tiež to ako veľmi senzitívne sú tkanivá na iné hormóny. Je to taký majster výroby, ktorý udáva rýchlosť tempa výmeny látok v tele, ktorý dostáva príkazy z hypofýzy a hypotalamu.

2Je regulovaná tyreotropným hormónom (TSH) ktorý je vylučovaný v adenohypofýze (v prednom laloku), hypofýza zase dostáva spätnú väzbu koncentráciou T4 v krvi. Tyreotropný hormón (TSH) je zase regulovaný tyreotropínstimulujúcim hormónom (TRH), ktorý sa vylučuje z hypotalamu vo zvýšenej miere keď pociťujeme chlad, aby štítna žľaza zrýchlila náš metabolizmus a tým sa viacej zahrejeme.

Produkciu TSH zase utlmí somatostatín, zvýšená hladina glukokortikoidov, sexuálne hormóny (testosterón a estrogén) a vysoká koncetrácia jodidových iónov v krvi.

V štítnej žľaze môžeme nájsť dva typy buniek a to folikulárnych, ktorých je najviac a vylučujú hormóny T4 a T3. Ďalším typom sú bunky parafolikulárne, ktoré vylučujú hormón kalcitonín.

Štítna žľaza vylučuje hormóny:

  • Tyroxín (T4)
  • Trijódtyronín (T3)
  • Kalcitonín

Štítna žľaza produkuje až 80-90% T4a 10% T3. Až 40% T4 sa premieňa na T3v periférnych orgánoch ako pečeň, obličky a slezina. T3 je asi 5x účinnejšie ako T4.

K najčastejším poruchám štítnej žľazy patrí hypertyroidizmus, keď je žľaza príliš aktívna, alebo hypotyroidizmus, keď je zase naopak nedostatočne aktívna.

Hypertyreóza

Nadmerná produkcia štítnej žľazy vyvolaná autoimunitným ochorením, kedy vzniká jej nadmerné zväčšenie – struma. Vznikajú príznaky ako búšenie srdca, potenie, hnačka, strata hmotnosti, citlivosť na teplo, svalová slabosť, väčšia chuť na jedlo.

Hypotyreóza

Neodostatočná produkcia hormónov štítnej žľazy. Objavuje sa pri nedostatku jódu, rakovine, odstránení štítnej žľazy, alebo sa s tým človek jednoducho narodí. Prejavuje sa abnormálnym priberaním na váhe, neznášanlivosť na chlad, plešatosťou.

Tyreoiditída

Je to zápal štítnej žľazy, ktorá vzniká väčšinou pri autoimunitných ochoreniach, alebo po pôrode, kedy je jej funkcia ako na hojdačke, raz je hypertyreózna a inokedy hypotyreózna. Pokiaľ je to autoimunitné ochorenie, môže dôjsť k aj jej poškodeniu.

V mnohých krajinách kde je nedostatok jódu, vzniká zväčšenie štítnej žľazy pre väčšie vychytávanie daného prvku z potravy a kreténizmus. Vo vyspelých krajinách sa daný problém vyriešil napríklad jodidovaním soli, alebo múky, čo je v podstate jej obohatenie daným prvkom.

Zdrojom jódu sú napríklad fazuľové struky, cesnak, cibuľa, bazalka, višne, maliny, citróny, rajčiny, morské ryby, dary mora, riasy…., ale stále je tu to ale. Pokiaľ je málo jódu v pôde je ho málo aj v daných plodoch. Potom by sme si mohli povedať tak ho teda prijímajme dostatok z nejakých doplnkov, áno to by šlo, lenže aj tu treba rozlišovať o aké doplnky ide, pokiaľ je zdroj jódu anorganický tak jeho využiteľnosť je malá, naopak v organických zdrojoch ho vie telo využiť dostatok, jedným z takých doplnkov je napríklad fortuna vitae, ktorý bol mimochodom vyvinutý na Slovensku.

3

Thyroid gland

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *