Obličky

Anatomy of kidney cross sectionObličky sú párový orgán v tvare fazule s hmotnosťou približne 150 g, ktorý slúži predovšetkým na odstránenie prebytočných organických molekúl z krvi, alebo inak povedané odstraňujú odpadové produkty. Tiež udržujú homeostázu v tele reguláciou elektrolytov a tak udržiavajú acidobázickú rovnováhu. Regulujú krvný tlak. Vylučujú moč do močovodu.

Obličky sú ovládané cez rôzne hormóny endokrinnej sústavy, sú to: renín, angiotenzín, aldosterón, antidiuretický hormón, átriový natriuretický peptid.

Obličky prefiltrujú denne asi 180 litrov tekutín, z čoho sa značné % reabsorbuje späť a tak vzniknú iba nejaké 2 litre moču. Odpadovými látkami moču sú najmä dusíkaté odpady močoviny, kyselina močová z odbúravania bielkovín, produkty z metabolizmu nukleových kyselín, ale niekedy aj glukóza, čo je vodiacim znakom pre diabetes melitus, alebo výskyt aminokyselín, čo je zase znakom ochorenia pelagra.

V prípade nedostatku tekutín, sú obličky schopné vychytávať spätne viac vody tým, že späť vpúšťajú aj močovinu a tým vytvárajú osmotický tlak, ktorý priťahuje ešte viac vody. V prípade rôznych ochorení obličiek sa preto prejavujú vonkajšie znaky napríklad opúchaním tela vplyvom nadmernej reabsorbcie vody.

Hormóny ktoré obličky produkujú:

  • Renín
  • Erytropoietín (EPO)
  • Kalcitriol
  • Thrombopoietín

2 3 Anatomy of kidney cross section

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *