Placenta (počas tehotenstva)

Pregnant woman anatomy and fetus isolated photo-realistic vector

Placenta je orgán, ktorý spája vyvíjajúci sa plod so stenou maternice, dodáva plodu živiny a odvádza odpadové látky prostredníctvom krvného obehu matky. Bojuje proti vnútornej infekcii a produkuje hormóny tehotenstva.

Význam slova pochádza z gréckeho – plochý.

Jej priemer je 22 cm na šírku a je 2-2,5 cm hrubá. Váži asi 500 g. Pripája sa k plodu pupočnou šnúrou dlhou asi 60 cm, tá obsahuje dve tepny a jednu žilu.

2Rastie po celú dobu tehotenstva a jej rast je dokončený až na konci prvého trimestra gravidity, približne po 12 až 13 týždňov.

Jej vypudenie môže byť riadené aj napríklad vstreknutím prostredníctvom injekcie intravenózne oxytocínom, obvykle je vylúčená do 15-30 min po narodení.

Aby nebola placenta odmietnutá a napadnutá vlastným imunitným systémov vylučuje neurokinín-B obsahujúci molekuly fosfocholínu, jedná sa o rovnaký mechanizmus aký používajú parazitické hlísty.

Žlté teliesko pokračuje vo vylučovaní progesterónu a estrogénu čo je dôležité pre udržanie tehotenstva až kým nebudú tieto hormóny dostatočne vylučované placentou.

Zo svojich klkov placenty vylučuje hormóny:

  • Progesterón
  • Estrogén (estriol)
  • Choriový gonadotropín (hCG)
  • Placentárny laktogén (HPL)
  • Inhibín

3

Pregnant woman anatomy and fetus isolated photo-realistic vector
Pregnant woman anatomy and fetus isolated photo-realistic vector

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *