Tukové tkanivo

tuk2Jeho hlavnou funkciou je uchovávanie energie vo forme lipidov, ochrana tela pred nadmerným príjmom energie a tiež izolácie tela. V posledných rokoch bolo tukové tkanivo charakterizované ako endokrinný orgán pre hormón leptín, estrogén, resiztín a cytokín TNF. Okrem toho môže tukové tkanivo ovplyvniť aj iné orgánové systémy a to môže viesť k ochoreniu.

Sú dva typy tukové tkaniva, biele, ktoré ukladá energiu a hnedé, ktoré reguluje telesné teplo.

tuk1Hnedý tuk je špecializovaná forma tuku, ktorý je uložený hlavne v oblastiach okolo krku, veľkých krvných ciev hrudníka. Táto špecializovaná forma tuku môže generovať teplo namiesto toho aby sa využil na jeho produkciu ATP.

Tukové tkanivo sa delí podľa výskytu, na podkožný tuk, ktorý sa nachádza pod kožou, viscerálny tuk, ktorý sa nachádza okolo vnútorných orgánov, žltý tuk kostnej drene a prstné tukové tkanivo.

U mužov sa tuk ukladá v oblasti brucha, vzniká takzvaná abdominálna obezita, čo je v podstate viscerálny tuk, uložený medzi orgánmi, tento spôsob ukladania tuku je najnebezpečnejší, pretože viscerálny tuk je najviac náchylný na tvorbu zápalu. Ženy majú skôr gynoidný typ obezity, čo je ukladanie tuku v oblasti zadku a stehien. Tento rozdielny spôsob ukladania tuku je spôsobený pre rozdielne pohlavné hormóny.

Veľkosť podkožného tuku sa meria pomocou merania kožných rias. V závislosti od vzniku rezistencie, alebo nejakých problémov s hormonálnou sústavou vzniká väčšie či menšie ukladanie tuku v rôznych oblastiach.

Tukové tkanivo má hustotu 0,9g/ml kdežto svalové tkanivo má hustotu 1,06 g/ml, teda človek ktorý má viac tuku, bude ľahšie plávať.

Tuk môžeme merať pomocou bioelektrickej impedancie, čo je metóda založená na odpore tela, kde tukové tkanivo má menej vody a svalové tkanivo viac. Hormóny tukového tkaniva:

  • Adiponektín
  • Rezistín
  • Plasminogen activator inhibitor – 1 PAL-1
  • TNFa
  • IL-6
  • Leptín
  • Estradiol

tuk2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *