Koža

Skin anatomy diagram concept with a cross section of the human body surface organ with hair follicle and red and blue blood vessels as a health care and medical symbol of anatomical function.

Je najväčším orgánom nášho tela, ktorý nás chráni pred vonkajšími vplyvmi. Má niekoľko vrstiev, ktoré chránia svaly, kosti, väzivo, vnútorné orgány. Okrem vonkajšej ochrany pred patogénmi zabraňuje nadmernej strate vody, funguje ako izolácia pred stratou teploty, syntetizuje sa tu vitamín D. Môže mať rôzny stupeň pigmentácie a tiež môže byť mastná až suchá. Vyskytuje sa na nej 1000 druhov baktérií z 19-tich kmeňov.

Pigment kože, melanín, chráni pred nebezpečným UV žiarením zo slnka. Preto tu prebieha aj množstvo opráv DNA cez rôzne enzymatické systémy, ľudia ktorým tieto enzýmy chýbajú, majú väčší výskyt rakoviny kože.

Funkcie kože:
Ochrana pred patogénmi, je súčasťou imunitného systému.

Zmyslový orgán, ktorý reaguje na teplo, chlad, dotyk, tlak, vibrácie, poranenia cez nervové zakončenia ktoré obsahuje.

Tepelná regulácia cez krvné cievy, ktoré obsahuje.

Ochrana pred stratou tekutín odparovaním.

Skladovacie centrum pre lipidy a vodu.

Syntéza vitamínu D.

Vylučovanie močoviny.

Sekundárny príjem kyslíka cez kožu a tiež aj iných látok (nikotínové náplaste).

Izolácia pred vodou.

Ženy majú svetlejšiu pleť ako muži z dôvodu, že taká pokožka má menšiu ochranu pred UV a dané žiarenie vyvoláva väčšiu produkciu vitamínu D a ženy potrebujú väčšie množstvo vitamínu D nakoľko podporuje vstrebávanie vápnika a v tehotenstve ho ženy potrebujú viac.

Cez kožu prejdú častice veľké maximálne 40 nm avšak ultrafialové žiarenie zvyšuje priepustnosť kože.

Vitamín A pomáha pokožke k lepšej keratinazácii a v regulácii kožného mazu. Vitamín D pomáha v regulácii imunitného systému. Vitamín C slúži ako antioxidant a reguluje syntézu kolagénu, regeneruje vitamín E. Vitamín E chráni pred oxidačným poškodením bunkových stien.

Hormóny ktoré vylučuje koža:

  • Kalcifediol

2

Skin anatomy diagram concept with a cross section of the human body surface organ with hair follicle and red and blue blood vessels as a health care and medical symbol of anatomical function.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *