Gonadotropín stimulujúci hormón (GnRH)

Stimuluje uvoľnenie folikulostimulujúceho hormónu (FSH) a luteinizačného hormónu (LH) z hypofýzy, aby zaistili normálnu funkciu vaječníkov a semenníkov. Spätne je tento systém kontrolovaný množstvom androgénov (napríklad množstvo testosterónu v krvi) a estrogénov v krvi, teda hormónov ktorých produkcia je vyvolaná luteinizačným (LH) a folikulostimulujúcim hormónom (FSH), ktoré gonadotropín stimulujúci hormón ovplyvňuje.

GnRH kontroluje celý proces rastu folikulov, ovulácie, tvorby žltého telieska u žien a tvorbu spermií u mužov. V tehotenstve činnosť GnRH u žien nie je nejako zvlášť dôležitá.

V detstve je GnRH veľmi málo a aktivuje sa až v puberte.

Muži, ktorí ho majú viacej sú teritoriálnejší a dominantnejší, podobne to je aj u žien. Ženy ktoré majú viac GnRH sú sexuálne vyzývavejšie a viac muža zvádzajú. U pokusných zvierat, samičiek, ktoré ho mali málo mali väčšiu tendenciu opúšťať svoje mláďatá.

Je to preto, že GnRH ovplyvňuje v konečnom dôsledku mužské a ženské hormóny, teda pôsobí aj na ich správanie. Veď uznajte, dáte si len nejaký tribulus a hneď ste agresívnejší, dominantnejší a teritoriálnejší.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *