Dopamín – Prolaktíninhibujúci hormón (DA, PIH)

Dopamín je neurotransmiter, to znamená že prenáša signál z jedného konca nervu na druhý.

V mozgu má veľký význam, je niečo ako motorom našej motivácie, vzrušenia, má na svedomí celý rad základných funkcií na nižšej úrovni, ako dojčenie, sexuálne uspokojenie a nevoľnosť. Uvoľňuje sa však aj pri bolesti, funguje niečo ako odmena za námahu, dalo by sa povedať, ale uvoľňuje sa najmä vtedy keď sú situácie skôr prekvapujúce aby sme si tieto extrémy dostatočne zapamätali.

3Je inhibítorom (utlmuje ho) luteotropného hormónu (PRL, Prolaktín) a gonadotropín stimulujúceho hormónu (GnRH). To znamená, že sa nepriamo zapája aj do regulácie testosterónu a estrogénu, kde produkciu daných hormónov utlmuje a to nie je dobré pre rast svalov.

Dopamín sa však zapája aj pri lokálnej regulácii v tkanivách, kde sa nedostáva do celého organizmu, ale pôsobí len v danom mieste výskytu. Napríklad v oku, kde jeho vplyvom zvyšuje citlivosť pre farby a kontrast na úkor jasu pri dobrých svetelných podmienkach. Vytváranie dopamínu v lokálnych oblastiach je nezávislé od tvorby dopamínu v mozgu, nakoľko neprechádza cez hematocefalickú bariéru mozgu.

Pri jeho poruche vylučovania vznikajú ochorenia ako parkinsonová choroba (nedostatok), schizofrénia (nadbytok), syndróm nepokojnej nohy (kolísanie), hyperaktivita….kde nadbytok dopamínu spôsobuje motorický nepokoj a dané osoby reagujú aj na malé podnety neprimerane, ako napríklad pri užívaní kokaínu. Naopak pri nedostatku, alebo zníženej vnímavosti na dopamín sú ako keby v útlme, podobne ako pri parkinsonovej chorobe, alebo pri užívaní vália.

Mimo nervového systému funguje ako taký chemický posol, kde inhibuje vylučovanie norepinerfrínu (INN, noradrenalín) a pôsobí ako vazodilatátor (na sťahovanie ciev). V obličkách zvyšuje vylučovanie sodíka a výdaj moču. V pankrease znižuje produkciu inzulínu. V tráviacom trakte znižuje gastrointestinálnu motolitu (pohyb čriev) a chráni črevnú sliznicu, kde je dopamín vylučovaný pankreasom. V imunitnom systéme tlmí aktivitu lymfocytov čo má úlohu pôsobenia proti autoimunitným ochoreniam.

Prípravky obsahujúce dopamín sa používajú v liečbe akútneho srdcového zlyhania, zlyhania obličiek, pri infarkte myokardu, pri septickom šoku…. patria do základného zdravotného vybavenia liekov. Do mozgu však takáto injekčná aplikácia neprechádza.

V potravinách sa nachádza dopamín v prirodzenej forme napríklad v banánoch, kde z milióna banánov by hmotnosť dopamínu bola ekvivalentom 50tich z nich. Ďalej sa nachádza v zemiakoch, avokáde, v pomarančoch, paradajkách, v špenáte, fazule… ale na mozog nemajú vplyv nakoľko nepreniknú cez hematocefalickú bariéru mozgu. Avšak existujú potraviny ktoré obsahujú metabolický prekurzor dopamínu, L-DOPA napríklad v niektorých riasach, fazule a podobne…

Syntéza dopamínu prebieha nasledovne: L-phenylalanine – L-Tyrosine – L-DOPA – Dopamín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *