Rastový hormón (Somatotropín, GH, HGH)

Rastový hormón, ,,rasťák´´, všetci vedia, že je dôležitý, ale prečo vlastne?

Somatotropín je vylučovaný hypofýzou. Je to peptidový hormón, znamená zložený z aminokyselín, konkrétne zo 191. Tvorí asi 10% hmotnosti hypofýzy, teda 5-10 mg u zdravého človeka. Denne sa ho u mužov vylúči 0,5 – 1mg, jeho životnosť v plazme je približne 60-90 minút.

5Stimuluje rast buniek, regeneráciu buniek a ich reprodukciu, áno je to anabolický hormón, no na rozdiel od anabolických steroidov (ako vlastných tak aj syntetických) vplýva na rast všetkých tkanív, teda kostí, obličiek, pečene, svalov… preto tí ktorí si ho aplikujú injekčne majú také vypuklé bruchá, skrátka sa im nezväčšujú len svaly, ale aj vnútorné orgány a hladká svalovina, stačí sa pozrieť na Mr. Olympia, kde vidíte bruchá s kockami ale zároveň sú často krát vypuklé.

Pôsobí tak, že urýchľuje transport aminokyselín do buniek a tým zvyšuje proteosyntézu, teda aj tvorbu svalov.

A je toho oveľa viac, rastový hormón tiež ovplyvňuje tukové zásoby tak, že ako zdroj energie núti telo využívať najmä tukové zásoby (na rozdiel od inzulínu, ktorý preferuje glukózu), takže sa rozkladajú tryglyceridy v tukoch (z toho je Vaša slanina zložená) a zvyšuje hladinu mastných kyselín v plazme (z toho sú zase zložené tie tryglyceridy avšak je nutné ich rozložiť na Mastné kyselny aby boli prístupné bunke tak ako komplexné sacharidy na glukózu…). Taktiež zvyšuje hladinu hormónov ktoré tomu napomáhajú. No a potláča využívanie ako zdroja energie glukózu a teda sa znižuje aj syntéza tukov.

Tento hormón pozitívne vplýva aj na imunitný systém a to naozaj výrazne.

Je to stresový hormón a teda sa uvoľňuje keď sme v strese, napríklad aj vplyvom cvičenia, alebo extrémneho strachu, ale to neznamená, že keď máte stresové zamestnanie tak Vám bude rásť hladina rastového hormónu v krvi, chronický stres je niečo iné, vtedy Vám stúpa aj hladina kortizolu a ten má na telo z dlhodobého hľadiska veľmi negatívny účinok a svalový rast to chronicky spomaľuje.

GH sa vylučuje vo vlnách v troj až päť hodinových intervaloch, to je samozrejme ovplyvnené vekom (najviac adolescenti), pohlavím, stravou, cvičením a inými hormónmi.

Sám o sebe rastový hormón nie je až tak účinný, v spojení s inými látkami ako hormónom IGF-1, ktorého vylučovanie stimuluje, alebo anabolickými steroidmi (vlastnými aj syntetickými), nakoľko GH zvyšuje vnímavosť receptorov pre testosterón. Je to taký vzájomný synergický efekt.

Do roku 1985 boli ľudia s poruchou vylučovania tohto hormónu závislý na rastovom hormóne, ktorý sa získaval z ľudských mŕtvol a zvieracích mrtvol, áno dobre čítate, spolu s tým sa však niekedy preniesli aj vírusové ochorenia ako Creutz-feldt-Jakobovachorova, alebo choroba šialených kráv keď chcete.

No potom sa objavila syntetická forma na báze rekombinácie DNA, to je aj dôvod prečo po roku 1985 prišla nová vlna ,,monštier´´ do sveta kulturistiky, už to nebol Arnold.

Terapeutické dávkovanie v injekčnej forme je 5 – 10 mg denne, avšak kulturisti berú niekedy až 20 mg denne.

Zaujímavosťou je, že v pozorovaných skupinách ktoré brali GH (injekčne) pod dohľadom lekárov 6 týždňov, bol nárast svalovej hmoty rovnaký v skupine čo brala menšie dávky ako v tej ktorá brala väčšie dávky. Z tejto, ale aj z iných štúdií vyplýva, že v podstate mamutie dávky GH nemajú zmysel a otvára to široké možnosti k prirodzenej stimulácii GH.

Ako teda môžeme rastový hormón ovplyvniť prirodzeným spôsobom?

V prvom rade si treba uvedomiť, že my vlastne nevplývame na vylučovanie rastového hormónu priamo, ale na hypotalamus (veľký šéf) a on už následne vplyvom riadiacich hormónov (GHRH a GHIH) ovplyvňuje ďalej vylučovanie rastového hormónu. Somatotropín teda môžete najviac stimulovať:

· Hormónom hypotalamu, Somatotropín stimulujúcim hormónom GHRH, ktorý spúšťa vylučovanie rastového hormónu.

· Tým že sa poriadne vyspíte, ale spánok musí byť nie dlhý, ale hlavne kvalitný, stačí 6-8 hodín. Takže nebudete pozerať pred spaním ešte do mobilu, tabletu či televízie, kde Vám, najmä modré svetlo, ovplyvňuje Rem fázu tak, že vplýva na hormón melatonín. Tiež si neberte do postele starosti, oni Vás ráno aj tak počkajú. Takmer 50% sekrécie GH dochádza v tretej a štvrtej fáze NREM spánku, to je tá kde sa vám nič nesníva, prvých 90 minút.

· Arginínom, to je aminokyselina, ktorá Vám napumpuje žily k prasknutiu. Taktiež na vylučovanie GH pozitívne pôsobia aj leucín, lysín, fenylalanín, ornitín, histidín, valín a metionín. Najlepšie je v tomto prípade brať AMK pred spaním, pretože vtedy sa GH vylučuje najviac a teda hypofýza bude na syntézu potrebovať dané AMK.

· Jedením, ale pozor! Nie tým, že do seba natlačíte cukry, ale jedením ktoré ich neobsahuje (mäso, zelenina, tuky…)

· Hypoglykémia, teda nízka hladina cukru v krvi, to znamená, že ak si dáte po cvičení žltý banán, alebo glukózu, cukor, ryžu, zemiaky… jednoducho celé vaše úsilie bude menej účinné, žiadne cukry po cvičení, je to vec ktorú po sebe športovci opakujú, pretože sa to kedysi v 70tych rokoch odkukalo od maratóncov… Možno sa teraz pýtate, no a čo mám byť hladný? Veď sa rozpadnem!, no nie, dá sa to aj inak a vôbec môžete spaľovať tuk… ale to je na inú tému.

· Cvičenie, intenzívny tréning výrazne ovplyvňuje hladinu GH, kde jeho hladina rastie hlavne prvých 15-20 minút, preto sa odporúča cvičiť v tréningových dávkach max 45 minút.

Somatotropín môžete najviac inhibovať (ultmiť):

· Hormón hypotalamu, Somatostatínom GHIH, ktorý utlmuje vylučovanie rastového hormónu

· Hyperglykémiou – dáte si glukózu, džús, zmrzlinu, ryžu, zemiaky, chlieb, vločky… a je po ňom, pretože sa vylúči inzulín, ktorý je antagonistom GH.

· Extrémne dlhé cvičenie s vysokým počtom opakovaní, kde sa neskôr už vylučujú endorfíny a tie majú na GH inhibičný účinok.

Samozrejme na GH vplývajú aj iné faktory, ale popísal som len tie, ktoré máte viac menej vo svojich rukách.

GH podporuje celý rad funkcií a kto má veľa GH je energický, motivovaný, rýchlo sa učí… naopak ak ho je málo vznikajú depresie, únava…

Poruchy vylučovania:

Pokiaľ nastane porucha vylučovania v detstve a je ho nadbytok, kosti sa nadmerne predlžujú a títo ľudia sú nadmerne vysokí, viac než 240 cm, naopak pokiaľ ho je málo tak sú títo ľudia vysoký len 60-90 cm.

V dospelosti zase pri nadbytočnej produkcii rastového hormónu, vplyvom napríklad nádoru, alebo vplyvom nadmerného užívania syntetického GH vzniká akromegália, čo je nadmerný rast koncových častí tela, skrátka majú dané osoby ruky ako lopaty a nohy ako basketbalista nepomerne úmerné k telu a tiaž aj hlavu ako melón. Pri syntetickej aplikácii sa toto však stáva pri dávkach, ktoré presahujú 20násobok doporučeného množstva. Skrátka telo ako Frankenstein.

Ďalej tieto vysoké hladiny GH spôsobujú ochorenia: diabetes (cukrovka), zvyšovanie cholesterolu (LDL) a teda vznik aterosklerózy (upchávanie ciev).

Naopak pri jeho nedostatku sú to hlavne pocity depresie, citlivosť na teplo, lámavosť kostí, únava, nárast tukovej hmoty, oslabenie svalstva… teraz to tak vyzerá akoby väčšina obyvateľstva mala nedostatok GH, že ano? A viete čo, nie že by ho mala nedostatok, ale si ho sama odrovnáva tým, že si neustálim príjmom cukrov držíme stále vysoké hladiny inzulínu a ako som už spomínal, inzulín je antagonistom rastového hormónu, takže GH má skrátka malý priestor na pôsobenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *