Luteinizačný hormón (lutropín, LH)

Produkovaný prednou žľazou hypofýzy (adenohypofýza). Spolu s folikulostimulačným hormónom (FSH) patrí medzi gonadotropíny, teda hormóny ovplyvňujúce pohlavné žľazy.

U žien pôsobí na bunky steny folikulu vaječníka, ktorý pred tým dozrel vďaka účinku folikulostimulačného hormónu (FSH) a podieľa sa tak na spúšťaní ovulácie a na regulácii menštruačného cyklu. Po ovulácii sa jeho účinkom mení folikul na žlté teliesko, dočasná žľaza ktorá sa vytvorí v kôre vaječníkov a produkuje steroidné hormóny, ako progesterón a estrogény.

U mužov pôsobí od puberty na vývoj Leydigových buniek semenníka, ktoré produkujú mužské pohlavné hormóny, ako testosterón, v dospelosti pôsobí LH na udržanie toho hormónu – testosterónu.

Inými slovami spolu s folikulostimulačným hormónom (FSH) ovplyvňujú či majú buď semenníky alebo vaječníky produkovať testosterón, alebo estrogén.

Funguje to podobne ako termostat, pokiaľ zaznamená nízku teplotu tak vyšle signál a klimatizácia začne kúriť, pokiaľ je však teplota vysoká tak buď prestane, alebo začne chladiť.

Rovnako funguje aj testosterón a luteinizačný hormón, keď sa zníži hladina testosterónu, tak hypofýza dostane správu, že ho je málo a tak vyšle luteinizačný hormón, ktorým prikáže semenníkom aby produkovali viac testosterónu a oni začnú produkovať viac testosterónu, akonáhle však produkcia testosterónu dosiahne určitú hladinu, tak sa produkcia LH obmedzí. Zapne sa až keď je testosterónu znova málo a celý cyklus sa opakuje. Avšak to všetko sa deje hlavne pre kontrolu produkcie spermií, kde spermie doslova plávajú v testosteróne, no a niečo málo sa uleje aj pre Vaše svaly kde z 97-99% odbúra v krvi pečeň a zostane približne 3% a tie sú zodpovedné za rast svalovej hmoty.

8

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *