Endorfín

Endrofíny sú ópioidné peptidy (zlúčenina z viacerých aminokyselín – 31), ktoré produkuje hypofýza (predný lalok – adenohypofýza), hormóny šťastia. Majú účinky morfínu. Pôsobia ako neurotransmitery a neuromodulátory, teda prenášače nervového impulzu. Vplývajú na náš spánok, náladu a aj endokrinnú reguláciu.

Obsahuje ho čokoláda a niektoré drogy.

Pre telo má analgetické účinky, preto sa aj vylučujú po cvičení, aby nám tlmili bolesť a my sa cítime šťastní a to je dôvod prečo sme aj tak na cvičení závislí a práve toto mnohí ľudia ktorí necvičia, necvičia tvrdo, nechápu, nechápu prečo sme tak na tom závislí a je to práve pre túto látku.

Avšak tu je treba uviesť jedno negatívum, endorfíny sú antagonistom rastového hormónu a teda akonáhle sa začnú vylučovať, hladina GH klesá. 35-45 minútové tréningy zaistia vysokú hladinu GH ale hladina endorfínov ešte tak vysoká nebude. Musíte sa rozhodnúť či chcete byť šťastní maratónec, alebo nespokojný svalnáč pozerajúci sa neustále do zrkadla :).

Účinok pôsobenia endorfínov si dokážeme predĺžiť pomocou doplnku DLPA, ktorý obsahuje fenylalanín a ten obmedzuje aktivitu enzýmov ktoré endorfíny ničia. Je to dobré hlavne vtedy ak niekto trpí depresiami a podobne.

Pri testoch, ktoré sa robili na hlodavcoch sa zistilo, že hlodavci ktorí majú genetickú predispozíciu na obezitu majú zvýšené hladiny tohto hormónu, endorfínu. Preto napríklad pri liečbe obezity sa využívajú lieky ktoré práve tento hormón tlmia, samozrejme, že majú rôzne vedľajšie účinky a túto cestu neodporúčam, ale niektorí kulturisti tieto lieky využívajú práve v rysovacej fáze.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *