Melatonín

Melatonín je syntetizovaný z aminokyseliny L-tryptofán, v epifýze. Kontroluje denné biorytmy.

Je zodpovedný za inhibíciu tvorby pohlavných hormónov, kde vplýva na Luteinizačný (LH) a folikulostimulačný hormón (FSH), ktoré následne vplývajú na produkciu pohlavných hormónov. V puberte sa preto produkcia tohto hormónu zníži a najmenej sa ho tvorí v starobe.

Denné svetlo obmedzuje tvorbu melatonínu, ktorý je produkovaný len v tme, je to pre to, že enzým ktorý prevádza L-tryptofán na serotonín, nie je aktívny za denného svetla, tvorba je obmedzená. Ovplyvňuje ho hlavne modré svetlo, to je také ktorým svieti napríklad aj obrazovka mobilu, monitora, tv… V zimných mesiacoch je melatonínu viacej. V podstate melatonín spôsobuje ospalosť.

Ukázalo sa, že melatonín je aj vynikajúci antioxidant, dokonca 2x lepší ako vitamín E. Je to asi najlepší lipofilný (rozpustný v tukoch) antioxidant, ktorý vychytáva najmä kyslíkové a dusíkové radikály. Tiež veľmi účinne chráni mitochondrie (bunkové elektrárne, tvorí sa tu energia) proti oxidačnému stresu.

Ukazuje sa byť účinným pri rôznych infekčných ochoreniach a je aj protizápalový.

Účinne sa používa pri liečbe poruchy spánku.

Z potravín je vynikajúcim zdrojom L-tryptofánu banán, pokiaľ máte teda problémy so spánkom skúste to pomocou nich.

Vás však bude zaujímať asi hlavne to, že melatonín tým že pôsobí na kvalitu spánku, nepriamo vplýva aj na uvoľňovanie rastového hormónu, ktorý je uvoľňovaný hlavne behom hlbokého spánku. Taktiež vraj vplýva proti uvoľňovaniu kortizolu, čo je silný katabolický hormón.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *