Trijódtyronín (T3)

Hormón štítnej žľazy, ktorý má o jeden atóm jódu menej ako T4. Skladá sa z aminokyseliny tyrozínu a z jódu. Je to najsilnejší hormón šítnej žľazy a ovplyvňuje všetky procesy v tele ako telesná teplota, rast, odbúravanie tukov a cukrov, srdcovú frekvenciu, systolický tlak a diastolický tlak, proteosyntézu…

Je regulovaný tyreotropným hormónom (TSH) ktorý je vylučovaný v adenohypofýze (v prednom laloku), hypofýza zase dostáva spätnú väzbu koncentráciou hormónov štítnej žľazy v krvi. Tyreotropný hormón (TSH) je zase regulovaný tyreotropín stimulujúcim hormónom (TRH), ktorý sa vylučuje vo zvýšenej miere keď pociťujeme chlad, aby štítna žľaza zrýchlila náš metabolizmus a tým sa viacej zahrejeme. Produkciu TSH zase utlmí somatostatín, zvýšená hladina glukokortikoidov, sexuálne hormóny (testosterón a estrogén) a vysoká koncetrácia jodidových jónov v krvi.

Účinky T3 hormónu sú asi 5x silnejšie ako účinky T4, z hormónov štítnej žľazy sa ho však vyrába len 20%, kde sa v niektorých tkanivách tvorí z T4 (pečeň, obličky, slezina). Má rýchlejší polčas rozpadu (2,5 dní) ako T4 (6,5 dní).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *