Tyroxín (T4)

Skladá sa z aminokyseliny tyrozínu a z jódu. Je to hormón štítnej žľazy a ovplyvňuje všetky procesy v tele ako telesná teplota, rast, odbúravanie tukov a cukrov, srdcovú frekvenciu, systolický tlak a diastolický tlak, proteosyntézu… Má o jeden atóm jódu viac ako T3 a tvorí sa z neho práve tento hormón trijódtyronín T3.

Je regulovaný tyreotropným hormónom (TSH), ktorý je vylučovaný v adenohypofýze (v prednom laloku), hypofýza zase dostáva spätnú väzbu koncentráciou hormónov štítnej žľazy v krvi. Tyreotropný hormón (TSH) je zase regulovaný tyreotropínstimulujúcim hormónom (TRH), ktorý sa vylučuje vo zvýšenej miere keď pociťujeme chlad, aby štítna žľaza zrýchlila náš metabolizmus a tým sa viacej zahrejeme. Produkciu TSH zase utlmí somatostatín, zvýšená hladina glukokortikoidov, sexuálne hormóny (testosterón a estrogén) a vysoká koncetráciajodidovýchjónov v krvi.

Účinky T4 hormónu sú asi 5x menšie ako účinky T3, z hormónov štítnej žľazy sa ho však vyrába až 80%, v niektorých tkanivách sa z neho tvorí T3 (pečeň, obličky, slezina). Má však menší polčas rozpadu (6,5 dní) ako T3 (2,5 dní).

U kulturistov je viac preferovaný ako T3, zrejme aj preto, že viac šetrí svalovú hmotu.

Berie sa hlavne v období rysovania, kedy je činnosť štítnej žľazy utlmená a teda klesá aj bazálny metabolizmus. Avšak pokiaľ sa ho berie veľa, alebo sa berie dlhšiu dobu, môžeme si vážne nabúrať náš hormonálny systém nakoľko ovplyvňuje aj iné hormóny v tele. Daná osoba sa môže dostať do začarovaného kruhu, kde opätovné naštartovanie hormonálnej sústavy môže trvať aj niekoľko rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *