Parathomón PTH

Je vylučovaný bunkami prištítnych teliesok. Zvyšuje koncentráciu vápnika v krvi. Zatiaľ čo jeho antagonista kalcitonín danú koncentráciu znižuje.

Uvoľňuje vápnik z kostí nepriamo, nakoľko osteoklasty nemajú receptory pre PTH, skôr sa viaže na osteoblasty, bunky zodpovedné za tvorbu kostí.

Podporuje aktívne vstrebávanie vápnika a horčíka z obličiek.

Zvyšuje absorbciu vápnika v čreve zvýšením aktivácie vitamínu D, kde táto aktivovaná forma vitamínu D zvyšuje vstrebávanie vápnika cez viažuci sa proteín.

Znižuje vstrebávanie fosfátu z obličiek, ktorý sa viac vylučuje močom, na druhej strane zvyšuje vychytávanie vápnika z čreva a kostí do krvi.

V kosti je o niečo viac vápnika ako fosfátu. V črevách je zvýšené ich vstrebávanie prostredníctvom aktivovanej formy vitamínu D, ale absorbcia fosátu na tom nie je až tak závislá.

PTH je riadený hlavne prostredníctvom zápornej spätnej väzby, kde sú receptory pre vnímanie koncentrácie vápnika v krvi umiestnené na prištítnych telieskach. Na základe vysokej koncentrácie vápnika sa aktivujú transportné proteíny a vápnik presunú do intracelulárneho priestoru, čo má za následok zastavenie uvoľňovania PTH.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *