Sekretín

Je produkovaný v bunkách dvanástnika. Je to hormón, ktorý reguluje homeostázu vody v našom tele pôsobením na hypotalamus, hypofýzu a obličky, tiež ovplyvňuje prostredie dvanástnika regulovaním sekrécie v žalúdku, inhibíciou sekrécie žalúdočnej kyseliny a pankreasu stimuláciou produkcie hydrogénuhličitanov z pankreasu.

Do krvného obehu sa uvoľňuje v reakcii na nízke pH dvanástnika, ktoré sa pohybuje od 2 až 4,5. Daná kyslosť je spôsobená kyselinou chlorovodíkovou zo žalúdka.

Sekretín sa sústredí hlavne na pôsobenie pankreasu, ktorý následne uvoľňuje hydrogénuhličitany do čreva a tým neutralizuje kyseliny zo žalúdka, vytvára priaznivé podmienky pre pôsobenie enzýmov v čreve a tiež chráni sliznicu čreva. Následne pôsobí secretín na vylučovanie žlčových kyselín a mastných kyselín. Ako náhle sa hodnota pH zvýši nad 4,5 sekretín nie je možné uvoľniť.

Zosilňuje účinok cholecystokinínu a pôsobí proti vysokej koncentrácii glukózy v krvi, kde pôsobí na uvoľňovanie inzulínu z pankreasu po príjme jedla. Stimuluje vylučovanie gastrínu a pepsinogénu čo následne stimuluje uvoľňovanie glukagónu a somatostatínu.

Pôsobí na vylučovanie vazopresínu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *