Somatostatín – Somatotropíninhibujúci hormón (Somatostatín, GHIH, SS)

Je vylučovaný hypotalamom, pankreasom (bunkami Langenharsových ostrovčekov) a ďalšími tkanivami gastroenterinálnej sústavy.

Somatostatín inhibuje (tlmí), početnú skupinu hormónov, kde najviac vplýva práve na rastový hormón GH, ale tiež utlmuje sekréciu tyreotropného hormónu TSH (TSH – v konečnom dôsledku pôsobí na štítnu žľazu), sekréciu prolaktínu (PRL), inzulínu, glukagónu a histamínu (hormón zúčastňujúci sa zápalových reakcií). Vylučuje sa tiež v niekoľkých lokalitách v tráviacom systéme, kde utlmuje sekréciu hormónov a to: v žalúdku, v črevách, v pankrease.

V gastrointenstinálom trakte pôsobí na produkciu buniek vylučujúcich žalúdočnú kyselinu, znižuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, bráni uvoľňovaniu hormónov a enzýmov gastrínu, sekretínu, cholecystokinínu, motilínu, enteroglukagónu a iných tráviacich peptidov, vďaka čomu efektívne spomaľuje tráviaci systém a jeho vyprázdňovanie. Tiež znižuje kontrakcie hladkej svaloviny a prietok krvi v čreve.

Potláča uvoľňovanie pankreatických hormónov, vrátane inzulínu a glukagónu.

V medicíne sa používa hlavne na zastavenie vývoja choroby akromegálie, čo je zväčšovanie končatín, hlavy vplyvom nadmernej produkcie rastového hormónu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *