Inzulín

Hormón, ktorý je produkovaný z betabuniek pankreasu z takzvaných Langerhansových ostrovčekov, vplýva na metabolizmus sacharidov a tukov tým, že podporuje absorbciu glukózy do kostrových svalov, tukového tkaniva a vytváranie tukového tkaniva ak je glukózy nadbytok.

Slúži hlavne na našu ochranu, kde odstraňuje z krvi glukózu, ktorej nadbytok by bol už toxický. Stačí sa len pozrieť na diabetika, ktorý nevie spracovať dostatočné množstvo cukru, čo sa mu stane?, jeho bunky začnú odumierať ako pri diabetickej nohe, alebo pri diabetickej slepote… nakoľko jeho bunky nedokážu dané množstvo cukru zvládať, je to tak veľa energie, že to tie bunky ničí.

Tiež slúži ako signál pre bunky, aby začali vychytávať aminokyseliny z prostredia.

Jeho vylučovanie je ovplyvnené niekoľkými podnetmi a to užitie nejakej bielkoviny, alebo sacharidu, výskyt glukózy v krvi z trávenej potraviny. Vylučovanie inzulínu je v dvoch fázach, najprv je reakcia na zvýšené hladiny glukózy v krvi a druhá je pomalá nezávislá od hladiny cukru v krvi.

Vylučovanie inzulínu je silno potlačované stresovým hormónom noradrenalínom, čo vedie k zvýšeným hladinám glukózy v krvi, je to v prípade nejakého stresu, kde má byť naše telo pripravené na útok, alebo útek, teda sa telo pripravuje na potrebu dopytu vysokého množstva energie.

To či je vylučovanie dostatočné, alebo poškodené, hlavne v prvej fáze sa testuje v tolerancii na glukózu, tak že sa príjme určité množstvo čistej glukózy a sleduje sa hladina glukózi v krvi po 30tich minútach kde je hladina podstatne zvýšená a k výraznému poklesu by malo dôjsť po 60tich minútach, nasleduje konštantné stúpanie späť na základnú úroveň.

Inzulín riadi viacero metabolických procesov, hlavne znižovanie obsahu glukózy v krvi a jeho uskladnenie v pečeni, vo svaloch a tukových bunkách a následnú premenu na tukové tkanivo, teda zvýšenú syntézu lipidov.

Naopak jeho nedostatok znižuje proteolýzu v bunkách, kde je znížené vychytávanie aminokyselín, ktoré normálne transportuje do buniek aby boli využité pre proteosyntézu, ale to neznamená, že pre to potrebuje vysoké množstvo glukózy v krvi, stačí to množstvo, ktoré je optimálne. Tiež znižuje uvoľňovanie glykogénu a mastných kyselín z tukových tkanív.

Je to tak trochu zaujatý hormón, pretože u tých čo tvrdo cvičia podporuje skôr rast svalových prírastkov, naopak u ľudí so sedavým spôsobom života skôr ukladanie tuku.

Stimuluje uvoľňovanie gonádotropínu (GnRH) z hypotalamu a teda má vplyv na plodnosť a tiež množstvo anabolických hormónov v krvi.

Ochorenia:

Diabetes melitus prvého druhu

Je spôsobený hlavne autoimunitnou poruchou, kde nastáva deštrukcia beta buniek Langerhansových ostrovčekov pankreasu čo vedie k úplnému chýbaniu inzulínu. Prejavuje sa hlavne v detstve.

Diabetes melitus druhého typu

Je to kombinácia vplyvu genetických predispozícií a faktorov vonkajšieho prostredia ako obezity, veku, nedostatok telesnej aktivity čo vedie k inzulínovej rezistencii, kde bunky odmietajú absorbciu glukózy, stáva sa to hlavne vtedy keď už ich sýtime vysokými dávkami energie tak dlho, že to už jednoducho nezvládajú a odmietajú všetok ten cukor.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *