Inzulínu podobný rastový faktor (IGF)

Hormón ktorý je veľmi podobný inzulínu, syntetizovaný je na rôznych miestach, no najviac v pečeni, kde sa uvoľňuje priebežne počas dňa. Je stimulovaný rastovým hormónom, ktorý prikazuje bunkám aby tvorili nový IGF-1. Jeho inhibícia spočíva hlavne v regulácii tvorby proteínu na ktorý sa naviaže hneď po uvoľnený, kde pokiaľ sa tak nestane tak rýchlo podlieha degradácii.

Hrá dôležitú úlohu pri raste a vývoji v detstve, kde napríklad jeho vyššie hladiny spôsobujú u detí vyššie IQ, u dospelých má anabolické účinky, kde má vplyv na delenie buniek a spomalenie bunkovej smrti (apoptózy).

Podporuje regeneráciu nervových buniek, tiež rast kostrového svalstva, tým že indukuje syntézu bielkovín, kde napríklad steroidy nie sú potrebné pre proteosyntézu, ale IGF-1 je, skrátka núti bunky aby boli efektívnejšie vo využívaní stavebných blokov, v tomto prípade aminokyselín. Taktiež chráni chrupavky a podnecuje rast kostí.

Je to akýsi prostredník medzi rastovým hormónom a bunkami, núti bunky viacej využívať výživné látky. Bez IGF-1 by bol rastový hormón menej účinný. Okrem anabolických účinkov je IGF-1 tiež antikatabolickým hormónom.

Ľudia ktorí konzumujú viacej kalórií, hlavne proteínov majú vyššie hladiny IGF-1.

IGF-1 je unikátny hlavne v tom, že na svaly pôsobí ako inzulín a rastový hormón dohromady, kde zvyšuje proteosyntézu a obmedzuje rozklad proteínov, nemá však vplyv na homeostázu glukózy, ako inzulín.

Môžeme ho nájsť napríklad v kolostre, avšak nakoľko je to hormón tvorený z bielkovín, váš tráviaci systém s ním naloží tak ako s každou inou bielkovinou a tak je veľmi otázne či sa dá využiť ako zdroj.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *