Glukokortikoidy

Sú to steroidné hormóny, ktoré regulujú metabolizmus glukózy. Sú súčasťou mechanizmu spätnej väzby imunitného systému, kde tlmia jeho aktivitu, aktivitu lymfocytov. Používa sa v medicíne najmä pri tlmení rôznych alergických reakcií, astmy, autoimunitného ochorenia a podobne.

Celkovo by sa dali glukokortikoidy rozdeliť na imunologické a metabolické. Imunologické riadia zápalové proteíny a tiež aktivitu lymfocytov. Metabolické glukoneogenézu v pečeni z glykogénu, tiež z aminokyselín a glycerolu z triglyceridov.

Vďaka nim si lepšie zapamätáme emočne silné udalosti, kedy sa vylúčia tieto stresové hormóny avšak pri ich dlhodobej koncentrácii v krvi to naopak vedie k demencii a poruche neurónov.

Najdôležitejší glukokortikoid je Kortizol, ktorý upravuje celý rad funkcií ako kardiovaskulárne, metabolické imunologické, homeostatické. Jeho funkciou je zvyšovanie hladiny cukru v krvi a tiež podporuje metabolizmus tukov, bielkovín a sacharidov. Znižuje tvorbu kostí.

Aktivuje sa hlavne vtedy keď sme hladní, kde sa začne tvorba glukózy z pečene a niektorých aminokyselín. Tiež sa aktivuje v reakcii na stres, ako obrana a je protizápalový. Jeho dlhodobé hladiny v krvi vedú k odbúravaniu svalstva a k jeho ochabnutiu.

Je riadený hypotlamom Kortikotropín stimulujúcim hormónom (CRH), ktorý následne vydá príkaz hypofýze a tá prostredníctvom Kortikotropínu (Adrenokortikotropný hormón, ACTH) vydá príkaz nadobličkám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *