Androgény

Andro, z gréckej predpony mužský. Androgénny hormón, alebo hormóny je termín, ktorým sa pomenúvajú hormóny majúce vplyv na udržiavanie mužských vlastností stavovcov väzbou na androgénne receptory. Testoid je široký termín pre látku, ktorá stimuluje alebo riadi vývoj a udržanie mužských vlastností stavovcov, zvyčajne sú to steroidné hormóny.

Ide o aktivitu mužských pohlavných orgánov a vývoj mužských sekundárnych pohlavných znakov. Sú predchodcami všetkých estrogénov. Primárne najznámejší androgén je testosterón. Dihydrotestosterón (DHT) a androstenedione sú menej všeobecne známe, ale majú rovnaký význam pri vývoji, kde DHT spôsobuje diferenciáciu penisu, miešku a prostaty, neskôr však prispieva k mužskému plešateniu, rastu prostaty a mazových žliaz.

Okrem testes sú v menšej miere najmä slabšie formy androgénnych hormónov produkované v kôre nadobličkách. A to DHEA a DHEA-S.

Dehydroepiandrosterone (DHEA), čo je steroidný hormón produkovaný najmä v kôre nadobličiek (ale aj vo varlatách) z cholesterolu. Je to prekurzor testosterónu a teda môže byť premenený v mužských tkanivách na testosterón. V ženských tkanivách je zase prekurzorom estrogénov.

Teoreticky by malo mať DHEA mnoho pozitívnych účinkov, no veľa z nich nebolo dokázaných. Na pokusoch na zvieratách sa však dokázalo, že pomáha účinne spaľovať tukové zásoby. Pre kulturistov sa však veľmi nehodí, nakoľko blokuje vylučovanie luteinizačného hormónu (LH) a folikulostimulujúceho hormónu (FSH), teda v konečnom dôsledku aj k znižovaniu vlastného testosterónu.

Androgény vplývajú aj na rast svalového tkaniva a menšiu produkciu tuku.

Relatívna účinnosť prírodných androgénov v tele vyjadrená v %:

Testosterón 100%

5-alfa-dihydrotestosterón (DHT) 90%

Androstanediol 60%

Androstenedione 20%

Dehydroepiandrosterone 10%

Androsterone 10%

Zaujímavé je, že vytrvalostné športy skôr mierne znižujú hladinu androgénnych hormónov oproti sedavému spôsobu života a naopak silové, ale hlavne anaeróbne cvičenie tieto hladiny zvyšujú avšak hladina kortizolu sa zvyšuje tiež.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *