Testosterón

Testosterón je steroidný hormón zo skupiny androgénov. Je vylučovaný hlavne semenníkmi pri samcoch a v menšej miere vaječníkmi u žien. Malé množstvá sú tiež vylučované v nadobličkách. Primárnym prekurzorom steroidov je cholesterol.

U mužov zohráva kľúčovú úlohu v rozvoji mužských reprodukčných tkanivách a to semenníkov, prostaty a tiež podpory sekundárnych pohlavných znakov ako zvýšenie svalovej hmoty, kostnej hmoty (prevencia osteoporózy) a rastu ochlpenia. Okrem toho je nevyhnutný pre udržanie zdravia a pohody.

U dospelých mužov sú hladiny testosterónu v priemere o 7-8x väčšie ako u žien, avšak tiež je väčšia aj spotreba daného hormónu a tak je v konečnom dôsledku jeho celková produkcia až 20x väčšia ako u žien.

Všeobecne platí, že androgény podporujú syntézu bielkovín a rast tkanív naviazaných na androgénne receptory, teda sa aj rýchlejšie opravujú. Jeho účinky sú klasifikované ako virulizujúce a anabolické.

Anabolický účinok zahŕňa nárast svalovej hmoty a sily, zvýšenú hustotu kostí a silu, stimulácia lineárneho rastu a kostného zrenia.

Androgénne účinky zahŕňajú dozrievanie pohlavných orgánov, najmä penisu a tvorbu miešku u plodu a neskôr v puberte zhrubnutie hlasu, rast fúzov a ochlpenia, rast čeľuste, brady, nosu a iné. V dospelosti vplýva na správanie.

Testosterón je nevyhnutný pre normálny vývoj spermií, kde aktivuje gény v Sertoliho bunkách, ktoré podporujú diferenciáciu spermatogenézy.

Muži ktorí majú hodnoty testosterónu mierne nad priemerom majú menšiu pravdepodobnosť vysokého krvného tlaku, infarktu, obezity. Avšak pokiaľ sú hladiny testosterónu vysoké, tak majú títo ľudia tendenciu k alkoholizmu a to až 5x viac ako normál, väčšiu pravdepodobnosť, že mali pohlavne prenosnú chorobu a je viac pravdepodobné že fajčia.

Zaujímavé je ako vplýva testosterón na správanie, kde pri zamilovanosti sa hladina testosterónu u mužov zníži a naopak u žien zvýši, kde sú špekulácie, že by to mohlo byť pre zníženie rozdielov medzi dvomi pohlaviami. Avšak tento efekt sa skončí hneď po medových týždňoch. Tiež sú tieto hladiny testosterónu znížené pri otcovstve, kde by mala byť podporená otcovská starostlivosť.

Dalo by sa teda povedať, že muži čo sú vo vzťahu majú všeobecne nižšie hladiny testosterónu ako tí čo sú nezadaní, je to z dôvodu, aby si zvýšili konkurenčnú schopnosť medzi ostatnými nakoľko sú potom agresívnejší a priebojnejší. Naopak muži ktorí si udržia vyššie hladiny testosterónu aj počas vzťahu majú väčšiu pravdepodobnosť rozvodu.

Štúdie z roku 2002 dokonca potvrdili nárast testosterónu už len z rozhovoru mužov so ženou.

Testosterón je syntetizovaný predovšetkým v Leydigových bunkách, na ktoré vplýva Luteinizačný (LH) a folikuly stimulujúci hormón (FSH) produkovaných hypofýzou a na tie zase vplýva hypotalamus prostredníctvom gonadotropínu (GnRH). Testosterón sa neskôr mení aromatázou na estradiol čo je ženský pohlavný hormón.

Na zvýšenie hladiny testosterónu vplývajú tieto faktory:

Úbytok hmotnosti, pretože tukové tkanivo produkuje enzým aromatázu a ten premieňa testosterón na estradiol a to je ženský pohlavný hormón.

  • Vitamín D podporuje tvorbu testosterónu, nakoľko je jeho hlavnou časťou. Vitamín D sa nám tvorí napríklad v pokožke vplyvom slnečných lúčov, ktoré spustia enzymatickú reakciu v koži na jeho produkciu a to teda aj vysvetľuje prečo majú ľudia v lete väčší sexuálny apetít.
  • Nízke hladiny zinku znižujú produkciu testosterónu.
  • Režim spánku REM sen, teda keď sa nám sníva niečo zvyšuje produkciu testosterónu.
  • Tréningom

História objavenia samotného testosterónu je v skutku zaujímavá. V roku 1889 istý Dr. Brown-Sequard získal extrakt z varlat psa a túto látku si injekčne aplikoval, kde pocítil omladzujúci efekt hlavne čo sa týka sexuálnej výkonnosti, jeho kolegovia ho nebrali vážne a on sám za 5 rokov zomrel.

Na prelome storočí začali dokonca ľuďom transplantovať opičie varlatá s čím dosiahli dočasný omladzujúci efekt a potom ochoreli na opičiu formu syfilisu.

V polovici tridsiatich rokov bol testosterón izolovaný z býčích varlat napokon trvalo 10 rokov než zistili že má anabolický účinok.

Na začiatku 40tych rokov vedcov napadlo, že by anabolizujúci efekt mohli využiť aj v športe, netrvalo dlho a testosterón sa udomácnil v skrinkách mnohých športovcov.

Na ich obhajobu však musím uviesť, že v tej dobe ani presne nevedeli čo to je.

V 50tych rokoch započul na šampionáte vzpieračov vo Wiedni popredný americký vedec Dr. Ziegler, ktorý sa venoval výskumu steroidov, že sovietskí športovci berú deriváty testosterónu. Keď sa vrátil späť do USA začal svoj vlastný výskum, ktorý dosiahol vrchol v roku 1959. Je to prvá overená štúdia výskumu steroidov na športovcoch. Po zistení, že daní športovci berú aj dvojnásobné doporučené dávky toho nechal s tým, že nechce spolupracovať s ľuďmi o ktorých výške IQ vážne pochybuje. Liek ktorý športovci užívali sa nazýval Dianabol.

Prvým kulturistom ktorý preukázatelne užíval steroidy bol Bill Pearl, kde v roku 1987 v rozhovore pre časopis Muscle& Fitness povedal, že sa stretol s Dr. Arthurom Jonesem (výrobca strojov Nautilus) v roku 1958 a ten mu povedal o tajnej chemikálii ktorú berú sovietskí športovci. No Bill nebral niečo len tak z prvej ruky a tak šiel do Kalifornskej knižnici a niečo si o tom naštudoval, kde mu napokon jeden veterinár povedal, že sa jedná o steroid Nilivar používaný k liečbe dobytka. Behom troch mesiacov jeho brania nabral 12 kg svalovej hmoty a ešte zaznamenal výrazný nárast sily.

Behom 60tych a 70tych rokov sa užívanie steroidov veľmi rozšírilo a mnoho športovcov bralo aj niekoľko steroidov naraz. To sa však verejnosť dozvedela až v 80tych rokoch, kde sa tomu niektorí priznali a to Arnold Schwarzenegger, MikeMatarazzo, LarryScott, MikeMentzer a Tom Platz.

Na základe výskumov z 30-tych rokov začali vedci vyvíjať rôzne deriváty testosterónu, aby oddelili androgénne účinky (tvorba mužských pohlavných znakov ako ochlpenie a podobne…) od anabolických účinkov (rast svalov), i keď to celkom nebolo možné, no každopádne v tejto oblasti pokročili. Zároveň predĺžili účinok týchto anabolický steroidov tak, aby neboli hneď spracované pečeňou a vydržali aspoň zopár cyklov krvným riečiskom než budú úplne rozložené.

Samotný testosterón si telo samo tvorí z cholesterolu, čiže nie je tak celkom zlý, ako o ňom kolujú rôzne zvesti. Potom má testosterón niekoľko možností čo sa s ním stane a to teda môže byť absorbovaný rôznymi tkanivami, ktoré sú vnímavé na testosterón ako: prostata, semenné vačky, obličky, svalstvo, alebo ihneď spracovaný pečeňou. V niektorých prípadoch sa viaže aj na plazmatické proteíny ako albumín a globulín. V každom prípade má testoterón polčas rozpadu, to znamená, že sa spotrebuje polovica vyprodukovaného množstva, 10-20 minút.

Za ten čas jeho pôsobenia sa molekula testosterónu naväzuje na jadro buniek, kde zapadne niečo ako kľúč do zámku a tým sa spustí v jadre bunky rad udalostí vedúci k proteosyntéze, teda tvorbe bielkovín pre budovanie svalov.

V prípade syntetického užívania, má každý jedinec rôznu vnímavosť na danú látku, kde jeden môže nabrať behom užívania 10 kg za 4 týždne, druhý to nemusí ani zaznamenať, potom je jasné že na danú látku má zníženú vnímavosť a teda by mu lepšie účinkoval nejaký iný steroid.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *