margarn maslo chipsiHlavne vo sviatočnom období sa hojne využívajú margaríny pre úpravu rôznych pečív aby mali správnu
textúru. Ale čo to taký margarín vlastne je a prečo vznikol keď máme maslo?

Margaríny vznikli ako náhrada masla v priebehu svetových vojen, pretože masla bolo nedostatok. Je to vlastne znehodnotený rastlinný olej tým že sa nasycuje vodíkom a tak tuhne, takzvané stužené tuky.

Väčšina týchto produktov je v reklamách vychválená tým, že obsahuje nulový cholesterol a tým že má zvýšený obsah vitamínov ako vitamín E a beta-karotén, no ten tam dávajú hlavne ako prostriedok proti žltnutiu a ako farbivo.

Hlavným nedostatkom margarínov, o ktorom sa samozrejme v reklamách nehovorí je to, že obsahuje veľké percento trans mastných kyselín (19-50%), ktoré sú totožné s prospešnými cis formami no líšia sa geometriou molekúl.

Podstatné je hlavne to, že tieto trans formy spôsobujú: rozvoj obezity a aterosklerózy, ztukovatenie pečene, nervové poruchy, znižujú dobrý HDL cholesterol a zlý LDL cholesterol zvyšujú. Pokiaľ tieto trans tuky jedia matky detí, dostávajú sa aj do mlieka a deťom spôsobujú atopické ekzémy.

Trans tuky sa teda nachádzajú v hojnej miere v margarínoch a teda aj cukrovinkách, sladkom pečive, čipsoch, krekroch…

Pokiaľ sa teda nechcete vidieť v zrkadle ako neforemná ľudská bytosť bez kúska energie radšej sa im vyhnite ako je to len možné, aspoň z toho dlhodobého hľadiska. 

Pozitívnou správou na záver môže byť to, že niektoré sa už vyrábajú pomocou novej technológie, kde sa vraj nemení stavba molekuly, nuž uvidíme čo nám prinesú nové poznatky na túto tému.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *