MCT tuky

MCT olej, alebo tuk, je synteticky vyrobený z kokosového oleja. Sú to tuky s krátkym reťazcom, 6-12 atómov uhlíka (to znamená že telo s ním už nemá veľa práce). Ich výhodou je že na trávenie nepotrebujú žlčové kyseliny a pankreatické enzýmy, nedráždia preto žlčník ani podžalúdkovú žľazu, ale sa trávia priamo v pečeni, kde okamžite oxidujú a tak navodzujú stav nazývaný termogénny efekt (je Vám teplejšie a zároveň spalujete viacej kalórií podobne ako keď si dáte chili), sú skrátka transportované a metabolizované rýchlejšie (4x) než mastné kyseliny bežných olejov a tukov, použijú sa ako zdroj energie bez toho aby sa zvýšila hladina tukových látok v krvi a majú tak niektoré zaujímavé vlastnosti.

V tele sú spaľované podobne ako sacharidy, nie sú ukladané ako tuk, na rozdiel od bežných tukov, ale sú dopravené priamo do buniek, kde sú využité ako zdroj energie. Sú spaľované tak rýchlo, že vzniknutá energia je premenená na už spomínané telesné teplo v proscese termogenézy a to zvyšuje bazálny metabolizmus, preto je aj energetický výdaj väčší a spálime viacej kalórií. Pri užívaní MCT tukov sa metabolizmus zvýšil o 12% v priebehu šiestich hodín po jedle, v porovnaní s normálnymi tukmi sa zvýšil len o 4%. Hladina triglyceridov sa zvýšila o 68% pri normálnych LCT tukoch, avšak nezmenila sa pri užívaní MCT tukov (množstvo základných tukov v krvi).

Výskumy potvrdili, že mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom sa podieľajú na zvýšení rastového hormónu a túto zvýšenú hodnotu dokážu udržať až po dobu troch hodín. Teda ak MTC tuky užívate každé 3 hodiny, udržíte hladinu GH (rastového hormónu) prirodzene zvýšenú po celý deň, k tomu treba dodať, že rastový hormón podporuje spaľovanie už nadobudnutých a uložených tukov.

Ďalej sa zistilo, že MTC tuky zvyšujú hladinu krvného inzulínu, ale pritom neznižujú hladinu krvného cukru, takže sa telo nedostane do hypoglykémie. V tomto prípade sa odporúča prijímať MTC tuky so sacharidmi s nízkym glykemickým indexom (ryža napríklad).

Teoreticky to znamená, že môžeme budovať objemy pomocou zvýšenej sekrécie inzulínu a GH (rastový hormón), čo sú rastové hormóny, bez toho aby sme naberali tuk, no ešte lepšie je jeho využitie z tohto dôvodu v rysovačke, kde nielen že zvyšuje metabolizmus, ktorý sa v tomto období spomaľuje, ale zároveň zvyšuje aj hladinu rastových hormónov a HDL cholesterolu (dobrý cholesterol). Taktiež šetrí našu peňaženku bo v rysovačke stojí užívanie kvalitných proteínov nemalé peniaze a tieto bielkoviny sa spotrebúvajú viac menej na energiu a nie budovanie svalov, takže MTC tuky sú v rysovačke skvelou voľbou, zároveň zabraňujú vzniku zápchy ktorá je tiež v rysovačke bežná.

Pri užívaní samotných tukov by sa hromadili produkty metabolizmu spracovania týchto tukov a nastal by stav zvaný ketoacidóza (k prekysleniu organizmu), z toho dôvodu je nutné aby sa užívali spolu so sacharidmi no nesmie sa to zase prehnať inak by vzrástla hladina inzulínu a spaľovanie by sa zastavilo, pokiaľ ste v rysovačke. MCT tuky sa dajú využiť ako zdroj energie (1g = 8kcal) spolu so sacharidmi a šetrí sa tým svalový glykogén, športová aktivita môže preto trvať dlhšie pri vysokej intenzite.

Kulturisti ho prijímajú hlavne v rysovačke kedy potrebujú doplniť chýbajúce množstvo energie a chcú pri tom aj spaľovať tuky, iní športovci ho využívajú preto aby šetrili svalový glykogén a vydržali dlhšie podávať maximálne výkony. Berie sa v maximálnom jednorazovom množstve 5g inak by mal laxatívne účinky (preháňajúce, tak ako každý čistý tuk nad toto množstvo). Užíva sa pri každom jedle. Maximálne denné množstvo je 2 polievkové lyžice v rysovacom období.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *