Sladké nápoje a obezita

malinovky a obezitaV rôznych sladkých nápojoch – malinovkách sa používa ako sladidlo kukuričný sirup, ktorý má vysoký obsah glukózy ale ten je enzymaticky upravený a čiastočne zmenený na fruktózu, asi z 55%. Tento proces z neho robí lacnú náhradu sacharózy (repného cukru).

 Fruktóza je cukor (nachádza sa v ovocí), ktorý je inak metabolicky spracovaný ako glukóza (najmenšia stavebná jednotka sacharidov). Zatiaľ čo glukóza je prednostne použitá ako zdroj energie vo svaloch, alebo sa ukladá vo forme glykogénu (forma uloženia glukózy v tele) v pečeni a vo svaloch, fruktóza je spracovaná v pečeni a prednostne premenená na tuk (glycerol – stavebná jednotka tuku), než ako by mala byť použitá ako zdroj energie, veď načo by aj, keď je dostatok glukózy a to je primárny cukor. To je dôvod prečo fruktóza spôsobuje vyššiu tvorbu tuku a vyšší príjem glukózy nevyvoláva podobnú reakciu. 

No to nie všetko, fruktóza zároveň inhibuje mechanizmy, ktoré upozorňujú na to, že sme prijali dosť energie a tak ďalšia energia prijatá v inej forme sa berie ako úplne nová a neberie sa do úvahy energia z fruktózy a tak táto ďalšia energia môže byť uložená ako tuk, pretože jej už je nadbytok, no my to tak nepociťujeme (nepociťujeme nasýtenie i keď máme dosť energie). Je to z toho dôvodu, že fruktóza nevyvoláva produkciu dvoch hormónov a to inzulínu a leptínu, ktoré sú dôležité pre udržanie energetickej rovnováhy. 

Pri glukóze to funguje tak, že je zabudovávaná do buniek pomocou inzulínu, kde inzulín funguje niečo ako brána, prenášač do bunky a tak jeho zvýšená hladina signalizuje, že je čas prestať jesť, pretože sme prijali už dosť potravy. Lenže fruktóza nezvyšuje hladinu inzulínu, ona sa skrátka v pečeni premení buď na glukózu, pokiaľ sme športovo aktívny, alebo na stavebné jednotky tuku.

Leptín je proteín produkovaný tukovými bunkami, keď vzrastie hladina glukózy v krvi, vzrastie aj hladina inzulínu a ten podnieti aj vzrast hladiny leptínu, ktorý nám tiež znižuje pocit hladu. Zároveň podnecuje bunky k väčšiemu energetickému výdaju, pretože v krvi je dosť glukózy a tak sa spaľuje aj viacej tuku a telesná hmotnosť zostáva v rovnováhe. No pri fruktóze sa to nedeje a energetická rovnováha je narušená.

 

Okrem toho že fruktóza spôsobuje obezitu, spôsobuje aj inzulínovú rezistenciu, preto nie je divu, že je stále viacej obéznych ľudí a diabetikov. 

Spomínal som, že sa nachádza aj v ovocí, avšak malé množstvo fruktózy neškodí, to je v poriadku, to stihne telo spracovať, okrem toho v ovocí je tiež aj vláknina ktorá spomaľuje uvoľňovanie fruktózy do tela a tak sa dá zvládnuť, napriek tomu by sme už nemali jesť ovocie večer pred spaním. V malinovkách ho prijmeme niekoľkonásobne viacej, kde v dvoch plechovkách malinovky je asi 50 gramov fruktózy a to je priemerne okolo 10% energie denne.

Preto ak chce niekto schudnúť či vyrysovať mal by sa vyhýbať týmto sladkým nápojom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *