Kreatín, funguje?

kreatin (1)Ano, ale zrejme nie celkom tak ako by ste chceli.

Kreatín monohydrát je asi okrem proteínového prípravku a gaineru najznámejším doplnkom v kulturistike. Kreatín je niečo ako nosič energie. Pomáha dostať glykogén do svalu vo forme keratínfosfátu. Vo svale máme určite množstvo ATP (adenozintrifosfátu) čo je molekula z ktorej vzniká energia, lenže po asi 20-tich sekundách sa energia spotrebuje a je nutné ju obnoviť a tak sa z ATP stáva ADP (adenozidifosfát – čo je ATP ,,bez energie´´) ,,stretne sa´´ s kreatínfosfátom a znova sa ,,nabije. Užívaním kreatínu môžeme tento proces urýchliť a tak máme viacej energie = urobíme viacej opakovaní.

Samozrejme telo si vyrába svoj vlastný keratín z aminokyselín (stavebné jednotky bielkovín) glycínu, arginínu a methionínu a taktiež ho prijímame v mäse (asi 5g/1 kg mäsa). Denne potrebujeme pri normálnom režime asi 2g kreatínu a uskladniť môžeme okolo 110 g.

Toľko na úvod, poďme ale k tomu prečo čítate tento článok.

Kreatín funguje o tom niet pochýb a dodá Vám asi 10% sily, zároveň sa Vám zväčšia svaly. No toto všetko je iba dočasné. Zoberme si dvoch cvičencov, čo majú rovnakú postavu, genetiku, váhu… jeden berie keratín a druhý nie. Po čase ten čo berie keratín bude mať väčšiu silu a objem no za pár týždňov budú na tom rovnako. Nadobudnuté objemy sú predovšetkým voda, ktorú zo sebou suplementovaný keratín berie zo sebou a väčšia sila je skrátka iba energia navyše. Výrobcovia kreatínu argumentujú predovšetkým tým, že podaním väčšieho výkonu sa svaly viacej zničia a tak sa zvýši aj proteosyntéza no toto sa v praxi veľmi nepotvrdilo. To platí aj pri ostatných formách kreatínu.

kreatin (1)

Takže kreatín sa oplatí brať hlavne tým, čo chcú na krátky čas zlepšiť svoje silové výkony. Zároveň je to celkom dobrá skúsenosť a cvičenca to motivuje, keď vidí ako rýchlo naberá objem a silu.

Kreatín najlepšie funguje, keď sa berie prvýkrát no aj to zaberie len asi siedmim z desiatich cvičencov. Je nutné ho brať spolu s glukózou aby zabral, prečo tomu tak je som už písal vyššie, ak by ste tak nerobili, zobral by si potrebné cukry z krvi a pocítili by ste skôr únavu. Nie je dobré ho užívať spolu s kofeínom, pretože účinky sa navzájom rušia. Niekto by mohol mať problémy s jeho stráviteľnosťou a kryštáliky kreatínu by mohli dráždiť sliznicu čreva, v tom prípade sa treba pozrieť po forme, ktorá má menšie kryštáliky.

Na záver by som ešte upozornil na pár významných plusov kreatínu a to keď sa berie spolu s inými doplnkami výživy ako napríklad BCAA, glutamín, kde zavodní daný sval a tieto aminokyseliny majú tak lepší prístup k bunke, z toho dôvodu je hypertrofia menšia, čo je významné nie len pri cvičení, ale napríklad aj po úrazoch keď je napríklad noha v sadre a tak nastáva menšie odbúravanie svalov. Tiež sa k nemu veľmi hodí HMB. Skrátka tak to s doplnkami výživy chodí, že pokiaľ sa berie iba jeden doplnok nemá až taký účinok ako keď sa berie naraz viacej doplnkov, pretože spolu majú synergický efekt. To znamená, že keď jeden doplnok pridá na rozvoji svalovej hmoty 10% a druhý tiež 10% spolu by to bolo 20% no synergický efekt spraví že to bude až 25%.

Ďalším kladným bodom je vplyv na regeneráciu kĺbov, kde ku kĺbovej chrupavke nevedú žiadne cievy, ale je vyživovaná iba látkami obsiahnutými vo vode obmývajúcej kĺbové ložisko, kreatín zavodňuje organizmus a tak sa chrupavky môžu vyživovať účinnejšie a regenerácia je tak rýchlejšia.

Pri užívaní kreatínu nepite spolu s ním aj kávu, pretože tá jeho účinok znižuje.

Po šiestich až ôsmich týždňoch užívania kreatínu zaraďte aspoň dvojtýždňovú prestávku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *