Čo si dať po tréningu?

proteinovy napoj mZáleží aký tréning máte. Pokiaľ je to klasický kulturistický, silový tréning, ktorý odcvičíte do hodiny, tak nedokážete vyprázdniť glykogénové zásoby vo svaloch a pečeni. V tom prípade odporúčam kvalitný proteínový nápoj s obsahom sacharidov nanajvýš do 30 gramov v 100 gramoch výrobku, to znamená 65-80%-tný proteín, alebo mäso so zeleninou. Pretože inak by sa prudko zvýšila hladina inzulínu a zablokoval by sa rastový hormón ktorý ste si pracne vyprovokovali tréningom. Ak by niekto namietal, že predsa inzulín je dôležitý na to aby sa zabudovali aminokyseliny do svalov, má pravdu, no inzulín zabudováva predovšetkým cukry a na zabudovanie AMK stačí aj malé množstvo sacharidov, hlavne aby ste si nezrušili pôsobenie rastového hormónu, pretože rastový hormón na rozdiel od inzulínu odbúrava tuky. Najlepšie by bolo zvoliť taký prípravok, ktorý obsahuje aj MCT tuky s obsahom proteínov nad 60%. Proteínový prípravok nemiešajte s mliekom ale s vodou, pretože inak si daný proteín znehodnotíte, s mliekom sa zmiešavajú skôr vysokosacharidové prípravky, nie proteínové.

Je absolútne nevhodné voliť v tomto prípade gainer pokiaľ nie ste po vytrvalostnom behu, gainery ako také sú pre normálnych jedincov väčšinou zbytočné, cukry dokážete získať aj z normálnej stravy, pokiaľ sa stravujete tak ako máte. Gainery sú určené skôr pre športovcov s celodenným vysokým zaťaženým a pre výrazne kachechtických (chudých) jedincov, avšak ani pre tých hneď po tréningu. Ja viem, že ste už veľa počuli o tom ako sú sacharidy potrebné po tréningu pre doplnenie glykogénových zásob, no to je zastaralá informácia a pokiaľ sa ňou budete riadiť naberiete veľa zbytočného tuku, nacukrený máte byť už pred tréningom.

Pokiaľ je to vytrvalostný tréning, presahujúci 3 hodiny a vy ste na smrť unavení, tak prvé čo sa telo snaží urobiť je obnovenie glykogénových zásob, čiže najlepšou voľbou by boli sacharidy s vyšším glykemickým indexom ako 70 g rozmixovaného corn flakes, gainer, maltodextrín, med alebo banán… no to je vo fitnes centre len zriedkavý jav. Ihneď po tom je dôležité nasadiť komplexné sacharidy aby hladina cukru v krvi dramaticky nepoklesla.

Je to skôr otázka vlastných pocitov ako sa po tréningu cítite či ste hypoglykemický alebo nie, no to dokáže odhanúť len skúsený cvičenec, verte mi že pokiaľ ste nemali pred silovým tréningom tvrdú trojdňovú diétu tak máte dostatok glykogénových zásob.

Neskôr asi tak hodinu po užití Vášho koktejlu zvoľte mäso so sacharidmi nízkym glikemickým indexom, alebo zeleninou. Dôležitý je tu odstup, nikdy nejedzte hneď po užití koketejlu.

Pokiaľ ste stravu ráno nezanedbávali a dostatočne ste cukrili mali by ste mať dostatok energie a vaše telo sa dokáže bez problémov regenerovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *