Čo si dať pred tréningom?

cottage a lekvar mDali ste si niekedy rezeň a potom ste sa snažili niekde behať? Alebo ste mali sedieť v škole či v práci?
Určite. Tak potom isto viete, že toto by nebola najvhodnejšia strava pred tréningom, pretože by ste sa cítili unavení a ospalí.

Keď idete cvičiť potrebujete energiu pre tréning, ale strava zase nemá byť ťažká. Takže najvodnejšou voľbou budú polysacharidy, ktoré sa vstrebávajú postupne a máte energiu počas celého tréningu. K tomu trochu bielkovín, ale nie veľa, pretože by ste ich nestrávili. Ak vsadíte na tieto potraviny, bude to tak akurát, kde sa pohybujeme okolo 30% bielkovín v strave. Celkovo by mal byť pomer sacharidov/bielkovín 2:1.

Napríklad si dajte syr Cottage s celozrnným pečivom, alebo špagety či ryžu s malým množstvom ryby. Môžete skúsiť aj jogurt s celozrnným pečivom a ovocím, ale táto voľba sa mi zdá byť trochu biedna, hlavne pre mužov v objemovke, toto by bolo riešením skôr pre ženy. Kulturisti si väčšinou zvykli na vajcia s niečím, vytrvalci na ovsenú kašu. Pokiaľ nestíhate jesť komplexnú stravu odporúčam zmiešať gainer s proteínovým prípravkom, alebo samotný gainer avšak nie s väčším odstupom ako 60-90 minút od doby začatia tréningu, inak by ste trénovali hladný. Kombinácií je veľa, sami zistíte čo vám najviac sedí.

Túto stravu by ste mali prijať minimálne hodinu pred tréningom a v takom množstve, aby ste neboli úplne plný, ale ani hladný, tak akurát.

Nikdy si nedávajte rýchle sacharidy ako med, zákusky, čokoládu, pretože vám rýchlo stúpne inzulínová odozva a vy budete za krátko hladný, nehovoriac o tom že by sa to vo vašej strave nemalo vyskytovať takmer nikdy. Pokiaľ by ste si chceli dopriať niečo podobné, tak jedine tesne pred tréningom, alebo počas neho, vtedy by to bolo ako tak v poriadku, pretože by ste ešte stihli tieto cukry využiť a nemalo by to tento efekt šoku, ale by sa tieto cukry hneď využili na tréning. Platí to ale iba pri tréningoch, ktoré skončia do hodiny, pri dlhších športových aktivitách by to spôsobilo hypoglykémiu a boli by ste zase len unavení a hladní.

Pri rysovacom tréningu redukujte svoje predtréningové jedlo na polovicu, tak bude obsahovať okolo 25 gramov sacharidov a 15 gramov bielkovín.

Predtréningová komplexná strava – 1,5 – 2 hodiny pred tréningom, ľahká strava, alebo gainer do 60 – 90 min. pred tréningom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *