Obed

ryba mMožno si myslíte že obed by mal byť najväčšie jedlo dňa, no v skutočnosti by to malo byť jedlo ako iné, aspoň čo sa týka množstva energie. Keďže sa držíme zásady aspoň šiestich jedál denne, obedy by mali byť dva. To platí hlavne pre športovcov, ktorý majú väčší výdaj energie a chcú nabrať svalovú hmotu, čiže pre Vás.

Takže čo naložiť na tanier. Najlepšie by bolo nejaké mäso s polysacharidmi. Čo sú polysacharidy, to sme si už povedali v predchádzajúcom článku, sú to napríklad zemiaky, ryža, chlieb… ktoré sa vstrebávajú pomaly, nie ako med, alebo čokoláda, ktoré sa vstrebávajú rýchlo. Mäso by malo tvoriť 1/3 z hmotnosti obeda, skrátka keď máte na tanieri obed pozriete sa na to a vidíte približne, že je v tomto pomere. Ale pozor! veľa športovcov, hlavne začínajúcich robí tú chybu, že konzumuje veľa mäsa, ale málo sacharidov, preto sa v sacharidoch nijako neobmedzujte pokiaľ ste v objemovke.

Pokiaľ by ste to chceli zdokonaliť je možné mať obedy ako delenú stravu a to najprv zvoliť sacharidy ako ryžu s povedzme nejakou tou omáčkou a neskôr si dať mäso so zeleninou, takáto voľba stravovania by sa ľahšie trávila a tým pádom by ho vaše telo vedelo aj lepšie využiť.

Varianty môžu byť rôzne, či už bravčové, hovädzie, kuracie… mäso so zemiakmi, ryžou, cestovinami… to už nechám na Vás, hlavne nech je kvalitné. Viem že mnohí sa stravujete v závodných či školských jedálňach, v tomto prípade nemáte možnosť nejako ovplyvniť skladbu jedla, no chcem Vás upozorniť hlavne na jednu vec a to množstvo tuku obsiahnutého v potrave. Niekedy, hlavne bravčové mäso má na sebe veľa tuku, odporúčam ho dať do vreckovky, ktorá vsaje do seba tuk. Viem pre niekoho to môže byť čudné, ale je už na Vás či chcete naberať so svalmi aj veľa tuku. Ďalšou možnosťou je nosiť si jedlo so sebou v dózach.

Prečo si môžete dopriať viac sacharidov ako tukov?

Pri metabolických procesoch, ktoré prebiehajú v našom tele sa spotrebúva energia, to znamená, že keď zjete 100 g tuku, tak na telesný tuk sa premení 97 g tuku, pokiaľ ste prekročili vašu potrebnú dennú energetickú potrebu. Ak zjete 100 gramov sacharidov, tak na tuk sa premení iba 77 g sacharidov, pokiaľ ste prekročili vašu dennú energetickú potrebu. Jednoducho tá premena z potravy na váš telesný tuk tiež potrebuje nejakú energiu, u tukov je to menej bo tuky zmeniť na Váš vlastný tuk nie je až tak ťažké, no pri sacharidoch je to náročnejšie. Nie je to až také jednoznačné ako som tu uviedol, no ide hlavne o to priblíženie.

Taktiež nezabúdajte na zeleninu, možno iba hodíte rukou bo Vám ide hlavne o svaly, ale svaly nebudete mať pokiaľ nebudete zdraví. Nájdete tu veľa bioaktívnych látok, ktoré vám uľahčia trávenie, potrebné množstvo minerálov, ktoré Vám zvyšujú kontrakciu (sťah) Vašich svalov, vitamíny pre tvorbu enzýmov a následné trávenie potravy, vlákninu, ktorá Vám pomáha zbavovať sa nestrávených zvyškov… všetko so všetkým súvisí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *