Desiata

chleba mDesiata sa veľmi nelíši od raňajok, len by mala byť o niečo menšia, pre tých čo majú radi čísla povedzme 15% energie z celkového dňa.

Príklady:

celozrnné pečivo s plátkom syru Eidam 30%, šunka, pohárom mlieka, jablko či grapefruit
ovsené vločky, hrozienka, orechy, mlieko, proteínový prášok, grapefruit
Cornflakes, mlieko, jablko, grapefruit, banány…
vajcia, ryža, syr
Možností je viacej ide hlavne o to čo vám vyhovuje. Pokiaľ máte hektický deň, alebo vám jednoducho robí problémy brať so sebou misku vločiek, rozhodnite sa pre celozrnné pečivo, müsly tyčinku, sacharidový nápoj, proteinovú tyčinku…

V tomto prípade tu už môže byť viacej bielkovín, čiže ak si chcete dať váš proteínový nápoj namiesto iného jedla, teraz je tá správna možnosť, no aj v tomto prípade by mal mať väčší obsah sacharidov a pokojne do neho pridajte aj banán, hrozienka či orechy. Pokiaľ vám ide o objem je to viac ako nevyhnutné.

Ak sa predsa len rozhodnete pre nejaký ten celozrnný chlieb, bolo by vhodné dať na neho maslo, olivový olej… a potom ostatné ingrediencie, pretože je dôležité aby ste mali denný príjem tukov aspoň 25% z celkového dňa, ak tak neurobíte môžu vzniknúť rôzne problémy so žlčníkom, či pokles hladiny testosterónu. Ak zdravé tuky, tak teraz sa to hodí najviac, pretože ho dokážete ,,spáliť´´ behom dňa, rovnako to platí aj pre sacharidy, hlavne tie s vyšším glykemickým indexom, no aj tak sa snažte prijímať potraviny ktoré GI znižujú, aby neboli výkyvy inzulínu príliš vysoké.

Potraviny ktoré prudko nezvyšujú hladinu glykemického indexu a teda nezvyšujú aj inzulín sú tie ktoré uvoľňujú do krvného obehu cukry postupne, pretože sú komplexnejšie. Je to ako keď máte skladačku lega, jednotlivé skladačky môžete použiť ihneď (med) avšak keď ich musíte najprv z niečoho odoberať, povedzme z už pred tým postaveného auta, trvá to dlhšie (komplexné sacharidy – ryža), preto je lepšie tie rýchle, ako med, banány… s niečím kombinovať aby sa GI znižoval. V tomto prípade poslúži najlepšie vláknina, tá sa nachádza napríklad v ovsených vločkách, celozrnnom pečive, zelenine… GI znižujú aj tuky, či bielkoviny ako mäso, pretože sami o sebe majú nízky GI, no majú ho čo je často opomíjané a berie sa do úvahy hlavne pri sacharidoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *