Najčastejšie chyby pri cvičení

  1. chybyChrbát nie je esovite prehnutý
    Pamätáte si ešte na mačací chrbát, ktorý sme robili v škôlke? Tak presne tak by sme mali mať prehnutý chrbát pri väčšine cvikov (napríklad pri bruchu nie). V opačnom prípade tlačíme na jednu stranu platničky a som si istý, že po pár tréningových cykloch nebudete vedieť pokračovať kvôly bolestiam.
  2. Rýchle pohyby
    Niekedy je lepšie pri cvičení spomaliť a držať sa techniky. Skúste si tréning, kde napríklad pri bench-presse idete s činkou dole dve až 3 sekundy a rovnako trvá aj pohyb nahor, avšak poriadne pri tom všetko precítite a zachováte si techniku. Áno budete dvíhať menšie váhy a vaše ego tým utrpí, ale ide Vám o výsledky, alebo o pochvalu od sparingpartnera? Stalo sa mi raz dokonca aj to, že som videl ako si jeden chlapík búcha osku činky pri bench-presse prudko o hrudník a tak sa ozývali dookola dunivé zvuky…
  3. Prepínanie kĺbov
    Či už sú to drepy a tie obzvlášť, tlaky na prsia či ramená, neprepínajte ruky alebo nohy v kĺboch, ale majte ich stále mierne pokrčené vo vrcholovej pozícii.
  4. Hlboké drepy
    Hlboké drepy dobre zaberajú na hmotu nôh, ale celkom iste spôsobujú aj artrózu kolenného kĺbu. Bolia Vás pri drepoch kolená? A ako ich robíte? Pri pohybe na dol nechoďte ani do pravého uhla, odporúčam dať si pod zadok lavičku, ktorá Vám zabráni ísť príliš nízko.
  5. Hlbší úklon
    Pri príťahoch s veľkou činkou v predklone majte trup za rovno s podlahou a z tejto pozície môžete ísť mierne na hor, ale zakaždým sa tam vráťte.
  6. Tlaky na ramená
    S veľkou činkou alebo jednoručkami cvičte maximálne po výšku uší v dolnej pozícii, inak sa stráca napätie vo svaloch ramena.
  7. Tricepsy
    Nech už robíte akýkoľvek tricepsový cvik lakte tlačte smerom k sebe, skúste si ten rozdiel.
  8. Napätie vo svaloch
    Pri cvičení udržujte napätie vo svaloch. Povedzme že robíte bicepsový zdvih s veľkou činkou, tak v dolnej pozícii držte stále napätie, neuvoľňujte ruky úplne, to isté platí aj vo vrchnej pozícii, kde by ste mali byť stále mierne predklonený, aby sa gravitácia postarala o to čo má.
  9. Rýchlosť spätného pohybu
    Stáva sa, že napríklad pri predkopávaní, alebo zakopávaní je spätný pohyb nôh príliš rýchly a tak v dolnej pozícii musí kolenný kĺb zastavovať rýchly pohyb s veľkou váhou, to ho mierne vychyľuje z kĺbového puzdra a tým sa ničí. Spätný pohyb majte plne pod kontrolou a robte ho pomaly, zase raz budete musieť znížiť váhy, pokiaľ ste tak nerobili doteraz, ale zlepšíte si techniku, pálenie svalov vzrastie a s ním aj Vaša svalová hmota.
  10. Pri cvičení brucha si netlačte rukami na hlavu
    Raz som videl dvoch začínajúcich cvičencov cvičiť brucho s tým, že si tlačili rukami na hlavu tak silno, aby si pomohli pri pohybe nahor, že ich z toho neustále bolel chrbát. Počul som ako sa s tým sťažuje jeden druhému, na to mu kamarát odpovedá, to je normálne, to znamená že si dobre cvičil keď cítiš tú bolesť. Keď už sme pri bruchu, vo vrchnej pozícii nechoďte do pozície kde prestávate cítiť účinok gravitácie a viac menej si tam len sedíte, udržujte správny náklon.Toto je zoznam asi najčastejších chýb s ktorými sa v posilovni stretávam, samozrejme je ich oveľa viacej, no zameral som sa chyby ktoré sa robia najmä u športovcov, ktorý už nejaký ten piatok chodia do posilovne len ich nikto na ne neupozornil. Ak vidíte vo vašom fitku niekoho skúsenejšieho a nie ste si istý pri vykonávaní niektorého cviku choďte za ním a poproste ho či by na Vás pri jednej sérii dohliadol. Samozrejme nebude pri Vás celý tréning, od toho sú tu tréneri ale aspoň takto z času na čas sa toho nebojte.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *